Het bestuur van de stichting 'Leidse Jazz Geschiedenis' heeft na afronding van de uitgave van het historische jazzboek (1899-2009) van auteur Cees Mentink gekozen voor een vervolgactiviteit. Namelijk met het beschikbaar stellen van een prestigieuze prijs (Leiden Jazz Award) voor getalenteerde jazzstudenten, om daarmee de toekomst van de Jazz met name ook in Leiden veilig te stellen.
Op zoek naar een aansprekende kunstenaar kwam het bestuur in contact met Siem van der Marel, beeldend glas/kristal kunstenaar, al meer dan 40 jaar verbonden aan Royal Leerdam Crystal.
Het bestuur heeft menigmaal met de beeldend kunstenaar over het ontwerp van gedachten gewisseld.
Siem ontwierp vervolgens in opdracht van het bestuur vijf kristallen Awards in de vorm van een saxofoon.
Op de saxofoon, zo luidde een van de wensen, wilde het bestuur graag zes tot acht muzieknoten aangebracht zien van de compositie 'Word from Bird' van de bekende Amerikaanse componist/vibrafonist Teddy Charles.. Voor het overige kreeg Siem geheel de vrije hand voor het ontwerp.
Aanvankelijk vond Siem het geen eenvoudige ‘opdracht’. Achteraf was iedereen unaniem: cum laude geslaagd. Zijn filosofie daarbij was: de 'Leiden Jazz Award' wordt 'met de hand gevormd en…met de mond geblazen'. Kristal heeft, volgens Van der Marel, een klank die heel lang doorzingt, doorklinkt…een prachtige metafoor die de vijf winnaars van de Award: Walter; Floriaan; David; Soso en Andrius inmiddels van harte beamen
Met veel dank aan ons aller Siem die ons zoveel moois schonk. Ton van Noort, secretaris
Interview beeldend kunstenaar Wik de Jong
Als je de stad Leiden nadert wordt je al van verre verwelkomt met de slogan: ‘Leiden Stad van Ontdekkingen’. Een eeuwenoude stad, waar Geschiedenis, Kunst en Muziek al sinds mensenheugenis onlosmakelijk in elkaar verstrengeld zijn. Een stad ook, waar Rembrandt van Rhijn zijn eerste voetstappen zette en een blijvende inspiratiebron is voor de hedendaagse kunstenaars.
In de ‘Sleutelstad’ wonen en werken ‘anno 2016’ meer dan 200 beeldend kunstenaars.
Met een van hen, Wik de Jong maken wij nader kennis. Het bestuur van de stichting ‘Leidse Jazz Geschiedenis’, heeft haar verzocht een aantal kunstwerken te maken voor de prijswinnaars van de competitie ‘Leiden Jazz Award’ 2016. Uit haar oeuvre is een keuze gemaakt voor de 2e en 3e Prijswinnaars.
Wik woont en werkt in Leiden en ’s zomers kunt u haar vinden in haar drijvend atelier op de Nieuwkoopse plassen. Bijzonder aan haar werk is: Zij tekent op haar schilderijen en schildert op haar tekeningen’(!).
Tijdens de vele vaartochten op de Nieuwkoopse plassen, waar wind en water haar inspiratiebronnen zijn , tekent ze al wat ze zoal tegenkomt. Haar werk kenmerkt zich als twee dimensionaal. Veel daarvan, probeert zij in bewegingen te vangen.
Bijvoorbeeld: sport, dans en muziek en die… kunt u weer terugvinden in haar tekeningen en schilderijen.
Na de zomermaanden weer terug in Leiden City. Dan komen muziek, film en theater meer in beeld. Zij luistert en kijkt naar talloze muziekvormen, van klassiek tot jazz en van pop- tot wereldmuziek. Zeer inspirerend voor haar zijn muzikanten, afkomstig uit diverse disciplines, die elkaar aanmoedigen en elkaar ook vinden in het samenspel.
Wik is zeer veelzijdig en tijdens haar reizen naar onbekende en minder bekende culturen, zoals Japan, Mongolië en Senegal, zijn veel van haar reiservaringen ‘opgetekend’. Zij zijn een ‘blikvanger’ voor de geïnteresseerde kijker(s), bij haar aansprekende exposities.
Het bestuur is er dan ook trots op, dat Wik bereid was medewerking te verlenen aan ons project en twee kunstwerken ontwierp als aanmoedigingsprijs voor jong en veelbelovend jazztalent.
Wik is lid van Ars Aemula Naturae. Zij is te vinden op Facebook en website www.wikdejong.nl.
Ton van Noort, secretaris