Beknopte kennismaking met de oud-bestuursleden en medewerkers aan het boek ’Leidse Jazz Geschiedenis’ van 1899 tot 2009.


C.Th. (Chris) Verplancke – 14.08.53 – oud-voorzitter

Directeur / medeoprichter Stichting Stadsparkeerplan Leiden. Maatschappelijke tijdsbestedingen o.m.: voorzitter en medeoprichter van de stichtingen: ‘Leidse Jazz Geschiedenis’, 'Rembrandt en Leidens Gouden Eeuw’ en ‘Rembrandt Gala’. Voorzitter Business Club Leiden. Was voorzitter Centrale Vereniging van de Ambulante Handel (CVAH) regio Leiden. Was voorzitter en mede oprichter Samenwerkingsverband Ondernemers Leiden (SOL). Was voorzitter en oprichter Stichting Stadsimpuls Leiden en de stichtingen marktpromotie Leiden, marktpromotie Voorschoten, marktpromotie Leiderdorp, marktpromotie Oegstgeest. Voormalig organisator Paardenmarkt Voorschoten en themamarkten in Leiden. Was voorzitter Toeristenmarkt Katwijk en Centrum Management Leiden. Was vice-voorzitter Leiden Promotie/VVV. Was 25 jaar directeur/eigenaar groothandel/marktbedrijf ‘De Poorter’.

 


A.W.J.M. (Ton) van Noort - 28.06.1935 - oud-secretaris

Opleiding: Hogeschool Holland, Diemen HBO-opleiding Facilitair Management.1972-2000 Hoofd Interne Zaken Hoogheemraadschap van Rijnland. - Nevenactiviteiten ondermeer: Oprichter en Voorzitter ‘Vereniging van hoofden Interne Zaken van Waterschappen in Nederland’, Voorzitter commissie ‘Kunstwerk’ en Secretaris PR-commissie ‘Toonkunstkoor’ Leiden e.o. Gastdocent KMBO. Vakken communicatie en gesprekstechnieken. - Na de pensionering van 2000 tot heden: Voorzitter stichting ‘Kunst in de Wijk’, secretaris stichting ‘Leidse Jazz Geschiedenis’ en Initiatiefnemer en secretaris Stichting ‘Rembrandt en Leiden’s Gouden Eeuw’. Gast tenor bij vele koren. Repertoire ondermeer: Matthäus Passion J.S. Bach en Vespers Sergej Rachmaninov. Initiatiefnemer en co-auteur ‘Water in de Wijk’. Het boek gaat - met een ‘knipoog’ naar de toekomst - over de (gedempte) watergangen in het historisch centrum van Leiden over de periode 1100-2060.

 


S.M.D. (Stéphan) van den Berg - 31.08.1972 - oud-penningmeester

Opleiding: Atheneum; Staats Praktijkdiploma Boekhouden en Accountant. 1991-1999 Assistent en later leidinggevend accountant Ernst & Young Accountants Leiden, belast met o.a. Ondernemersservice; acquisitie en externe controle. Adviseur MKB, jaarrekeningcontrole, samenstelling opdrachten en administratieve dienstverlening. Bijzondere werkzaamheden: Belast met opstellen en beoordeling ondernemingsplan. 1999 - 2007 Partner van Hemmes, Van den Berg & Karremans accountants te Leiderdorp. Maatschappelijke tijdsbesteding o.m.: Medeoprichter en penningmeester van stichtingen: ‘Rembrandt Gala’, ‘Leidse Jazz Geschiedenis’, ‘Rembrandt en Leidens Gouden Eeuw’, ‘De Jonge Rembrandt’, ‘Vrienden van de Pieterskerk’. In de spaarzame vrije tijd: actief bij Korfbalvereniging Pernix te Leiden, Tennisvereniging Dekker te Warmond en in het 3 October Gilde.

 


H.M. (Cees) Mentink - 28.10.1940 - journalist en auteur

Werkzaam als journalist voor bekende Nederlandse dag-, week- en maandbladen en businessmagazines. Was tien jaar eindredacteur MKB Leiden Magazine. Vele jaren labelmanager bij grammofoonplatenmaatschappij Bovema (EMI), verantwoordelijk voor de labels Stateside, Capitol, Atlantic en Imperial. Impresario bij Impresariaat Paul Acket. Hij was daar onder meer belast met de begeleiding en de aankondiging van internationale artiesten bij de befaamde nachtconcerten in het Concertgebouw in Amsterdam, met optredens van onder andere The Modern Jazz Quartet, The Jazz Messengers, Ornette Coleman Trio, Art Farmer & Trio Louis van Dijk. Redigeerde de muziektijdschriften Tuney Tunes, Teenbeat en Kink. Oprichter grammofoonplatenlabel Pop-Art, onderdeel van Muziek Express. Was uitgever van muziekmagazine Muziek Parade. Mentink werd in 1964 uitgeroepen tot Popjournalist van het Jaar. Medeoprichter van het persbureau FAC Press en directeur/eigenaar van fotopersbureau Studio Press Amsterdam. Succesvol was hij bij de organisatie van talentenjachten als het Kaag Concours in Meerrust te Warmond, gepresenteerd door de bekende Jaap van Praag. Mariska Veres werd de grote ontdekking van dit Concours. In 1959/1960 was hij medeorganisator van concerten met musici van The Ramblersen The Skymasters, zij begeleidden de toen populaire zanger Jan van der Most. Mentink is schrijver en mede-initiatiefnemer bij de uitgave van 'De Leidse Jazz Geschiedenis'. Hij brengt daarmee een hommage aan Henny Kwik, de grote organisator achter 'Jazz on Sunday' en talrijke jazzfestijnen in Leiden.

 


Drs C.B.A. (Cor) Smit - 31.07.1954 - historicus - huidige voorzitter

Studeerde geschiedenis aan de Leidse universiteit, afstudeerrichting sociale en economische geschiedenis. Hij werkte als docent, sociaal cultureel werker, in de ICT en als bestuurs- en beleidsmedewerker voor hij zich in 2002 vestigde als zelfstandig historicus te Leiden. Hij is gespecialiseerd in de geschiedenis van Leiden en publiceert hierover met grote regelmaat. Zijn meest recente publicaties zijn: Leiden met een luchtje (over groen, afval en de openbare ruimte door de eeuwen heen, 2001), Ondernemers en Geleerden (2003), 350 jaar Jean Pesijnhof met (J. Niekus, 2005), Van middenstander tot ondernemer (als redacteur, 2005), Slachthuis Woonhuis (met bijdragen van anderen, 2006) Strijd om kwaliteit (over volkshuisvesting in de Leidse regio, 2006). Hij is redacteur van het Jaarboek voor de sociale en economische geschiedenis van Leiden en omstreken en bestuurslid van de Dirk van Eck-stichting te Leiden. Hij bereidt een proefschrift voor over kinderarbeid. Cor Smit speelde jarenlang basgitaar en zong in diverse bands en… is een groot jazzliefhebber!!

 

 

J.G.W. (Jos) Versteegen - 02.03.1956 - grafisch vormgever

Heeft de grafische vormgeving ontdekt op de middelbare school, en heeft zich door opleidingen, cursussen en werkervaringen bij verschillende drukkerijen de grafische vormgeving eigen gemaakt. Na in Zoeterwoude als grafisch vormgever actief te zijn geweest voor diverse organisaties, is hij in 1986 in Leiden een eigen bedrijf begonnen. Hij heeft inmiddels vele grafische ontwerpen van huisstijl tot flyer gerealiseerd voor landelijke en regionale organisaties als TNO, Haagse Hogeschool, Unie van Waterschappen, SLS, Hoogheemraadschap van Rijnland, LWO en diverse bedrijven uit het midden- en kleinbedrijf. De nadruk ligt momenteel in de vormgeving van diverse periodieken. Naast de grafische vormgeving heeft hij zich ook toegelegd op de fotografie. Voor verschillende periodieken, folders en boeken verzorgde hijzelf veel beeldmateriaal

 

 

Leidse Jazz Geschiedenis
Copyright © 2018 Alle rechten voorbehouden.